Klik her, hvis mailen ser underlig i din inbox.

Lad os gøre en indsats sammen, så alle HR professionelle bidrager stærkt til forretningen.
 Du er velkommen til at dele nyhedsbrevet med dit HR netværk til deres inspiration.
.
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
JA til en fælles indsats for HR i fremtiden
 
Reaktioner på sidste nyhedsbrev
 
I sidste nyhedsbrev med titlen "Ærgerligt, når HR skyder sig selv i foden" kommenterede jeg dels et oplæg, der åbnede nyligt afholdt Cranet konference og dels en artikel af professor Henrik Holt Larsen.

Du kan læse nyhedsbrevet her, så du lige kan følge med.

Nyhedsbrevet udløste en del korrespondance mellem mig og professor Henrik Holt Larsen og Frans Bévort, PhD, Assistant Professor, begge Institut for Organisation, CBS.
 
Nedenfor kan du læse et uddrag af Henrik Holt Larsen’s reaktion på mine kommentarer i nyhedsbrevet.
 
 
Forretningsdrevet HR – et andet perspektiv

Af professor Henrik Holt Larsen, CBS

I sit seneste nyhedsbrev forholder Gitte Mandrup sig kritisk til Cranet-konferencen på CBS d. 8. september og en artikel i Finans, skrevet af mig. Gitte savner ”forretningsdrevet HR”. Retorikken er rimelig skarp, idet hun bl.a. skriver: ”Øv, øv, øv” og ”Øv, jeg bliver så ærgerlig, når man læser sådan en artikel, for jeg tror bestemt ikke, det styrker HR’s position af pive på den måde”.

For det første rummer den lille artikel på 2½ side hele fem gange ordet ”forretning” og to gange ordet ”business”.
 
For det andet er det insinuerende at hævde, at artiklen er udtryk for ”at pive på den måde”. Adskillige gange fremhæver jeg tværtimod den unikke, stærke og strategiske position, som HR potentielt har.
 
For det tredje overser du dermed fuldstændig, at selv om man ikke bruger det meget snævre begreb forretningsdrevet HR, kan man udmærket – og meget bedre, vil jeg mene – have fokus på de organisatoriske konsekvenser af HR, bl.a. fordi tiden er løbet fra det snævre begreb forretningsdrevet HR.

Forretningsdrevet HR er et meget enstrenget og snævert succeskriterium, som hverken harmonerer med opgaverne i store dele af den offentlige sektor eller de i stigende grad komplekse private videnvirksomheder, som foruden ”forretning” også konfronteres med en masse andre (især samfundsmæssige) dagsordener, krav og roller. En soldat i Afghanistan, en skolelærer, en læge på en akutafdeling, en fængselsbetjent, en socialrådgiver, en journalist eller en ingeniør har brug for noget andet end ”forretningsdrevet HR”, fordi organisationens DNA og identitet ligger fjernt fra at ”lave forretning”.

Selv da HRM-begrebet så dagens lys i 1980’erne, var succeskriteriet for HRM bredere end ”forretning” eller ”business”. Siden da er virksomheder – og kravene til dem – blevet endnu mere komplekse – og har fjernet sig fra traditionel ”forretning” eller ”business”. Det startede med triple bottom line, hvor HR bidrager til ”profit, people, planet”. Siden er CSR, etik, sociale medier mv. kommet til. Det er tankevækkende, at Harvard Business Review i det seneste nummer fastslår, at europæisk HR står stærkt, netop fordi HR’s rolle er så meget andet og mere end énstrenget, forretningsdrevet HR.

Derfor: ”The business of HR” er noget andet, større, mere komplekst og mere spændende end business/forretning.
 

Tak for Henrik Holt Larsen's fyldige respons
og stort JA til en fælles indsats for HR i fremtiden 
 
 
Jeg vil lade Henrik Holt Larsen's svar på tiltale stå ukommenteret, idet jeg mener, at det kun er sundt, at vi påvirker HR i Danmark med forskellige virkemidler og perspektiver.
 
Jeg fortsætter ufortrødent min mission om at gøre mit allerbedste til, at alle HR professionelle i Danmark får inspiration og redskaber til at praktisere Forretningsdrevet HR, som jeg holder fast i og har arbejdet intensivt med siden 2007 som Forretningsdrevet HR Rådgiver - og før det som HR ansvarlig på Det Kongelige Teater og TV2.
 
Du kan læse om min brændende Forretningsdrevet HR Vision lige her, og om hvordan visionen kommer dig til gode.
 
 
 
Vil du med på webinar om Forretningsdrevet HR?
 
I samarbejde med Smartlearning holder jeg webinar med titlen
 
På webinaret får du enkle greb til, hvordan virksomhedens HR funktion kan arbejde med Forretningsdrevet HR på strategisk og på operationelt niveau.
 
Hvis du vil med, skal du være klar ved din PC eller tablet onsdag den 25. november kl. 20:00-21:00.
 
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
 
 
Stort tak fordi du hjælper med at sprede Forretningsdrevet HR inspiration, læring og praksis.
 
PS! Det er super skønt, hvis du kan bruge det, jeg skriver - bare du husker at angive "Gitte Mandrup" som kilde.